Csoportok

PÖTTÖM SZILAS (ovisok)

Próbák: KEDD, CSÜTÖRTÖK: 17.00 - 17:45
oktató: Bódis Barbara, kistanár: Pintér József

A Pöttöm Szilas csoport a legkisebb (kisiskolás, ovis) táncosok csoportjából tevődök össze, hogy az óvodás korú gyerekek még több figyelmet kaphassanak. Így ez lett a "belépő" csoport, ahol a foglalkozásokat teljesen a picik igényeire lehetett szabni. A jelenleg 15-20 fővel működő csoport célja, hogy a gyerekek első élményeiket megszerezhessék az énekkel, tánccal kapcsolatban, ügyesedjenek, jól érezzék magukat. Koruknak megfelelően sok a játék, melybe beleszövődnek népi játékok, körjátékok, párválasztó, kiszámoló játékok, énekek, mondókák és játékos ritmusgyakorlatok.

APRÓ SZILAS (1-2. osztályosok)

Próbák: KEDD, CSÜTÖRTÖK: 17:00 - 17:45
oktató: Farkas Viola, Haraszti József

Az Apró Szilas csoport olyan 1-2. osztályos gyermekekből áll, akik a gyermekjátékokon keresztül már megismerkedtek a néptánc alapjaival, és tudásukat konkrét táncanyagok elsajátításával mélyítik. Természetesen a technikai és táncos fejlesztés mellett a népi gyermekjátékok továbbra is nagy szerepet kapnak a foglalkozásokon. Ebben a korban megtanulnak közösségben, csapatként létezni. A közösen megélt programok, fellépések, táncházak során barátságok alakulnak az apró táncosok között, melyek a próbatermen kívül is szorosan összefűzik a csoport tagjait.

KIS SZILAS (3-5. osztályosok)

Próbák: KEDD, CSÜTÖRTÖK: 16:30 - 17:45
oktatók:
Bonczók-Sáfránné Kun Lilla, Bonczók-Sáfrán Dominik

A Kis Szilas csoportja olyan 3-5. osztályos gyermekekből áll, akik a gyermekjátékokon keresztül már megismerkedtek a néptánc alapjaival, és tudásukat konkrét táncanyagok elsajátításával mélyítik. Természetesen a technikai és táncos fejlesztés mellett a népi gyermekjátékok továbbra is nagy szerepet kapnak a foglalkozásokon. Ebben a korban megtanulnak közösségben, csapatként létezni. A közösen megélt programok, fellépések, táncházak során barátságok alakulnak az apró táncosok között, melyek a próbatermen kívül is szorosan összefűzik a csoport tagjait.

NAGY SZILAS (6-8. osztályosok)

Próbák: KEDD, CSÜTÖRTÖK 17:00 - 18:45
oktatók: Tomin Orsolya, Józsa Tamás

A Nagy Szilas csoport olyan tehetséges, sokszínű és ambiciózus gyerekekből áll. A a következő gondolatok a táncosok fejében születtek meg, mikor a csoportról kérdeztük őket:

 „Ami igaz, az igaz, néha összeveszünk egyes dolgokon, de a vége mindig ugyanaz. Az, hogy megbocsátunk a másiknak és végre kibékülünk. Ránk aztán tényleg illik az a mondás, hogy egy mindenkiért, mindenki egyért. Szerencsére mindenki másmilyen, mert különben elég unalmas lenne az élet.”

IFI SZILAS (9-11. osztályosok)

Próbák: KEDD, CSÜTÖRTÖK 17:45-19:45
oktatók:
Bonczók-Sáfránné Kun Lilla, Bonczók-Sáfrán Dominik

Az Ifi Szilas csoport komoly előképzettséggel rendelkező kamasz, 14-16 éves táncosokból áll. Repertoárjukban szerepelnek Alap, Kalocsa, Moldva, Veresegyház, Rákospalota, Magyarbőd és Tövishát. Tudásukat már párhuzamosan, egyszerre több tájegység táncával bővítjük, a ritmikai és technikai képzés mellett. Stílusérzékük már megalapozott, egyéni előadásmódjuk az improvizatív táncolás során megmutatkozik. A próbák hangulatát felszabadultság, jó hangulat, nevetés, elfogadás, kitartás, elhivatottság és kreativitás jellemzi. A csoportban nagy hangsúlyt fektetünk a közösséghez tartozás, és az ezáltal nyújtott élmények kihangsúlyozására, így a táncosok részt vesznek az együttes programjainak szervezésében, a ruhatár rendben tartásában, illetve a fiatalabb csoportok koordinálásában. 

CIFRA SZILAS

Próbák: SZERDA: 18.00 - 20:00
oktatók:
Bonczók-Sáfránné Kun Lilla, Bonczók-Sáfrán Dominik

A néptáncban nincs korhatár. Szülői csoportunk az együttesben táncoló gyerekek hozzátartozóinak unszolására jött létre. A legbátrabb emberek járnak ebbe a közösségbe, akik felnőtt fejjel, (legtöbben előképzettség nélkül) vágtak bele a néptánc általi mozgáskultúra-fejlesztésbe. Heti egy próbán tréninggel, technikázással, tánctanulással és játékokkal fejlesztik önmagukat, és a közösséget, olyannyira, hogy jelenleg a csoport több, mint 30 főt számlál. Nem számít, hogy ki honnan jön, mi a foglalkozása, vagy, hogy hány évvel a háta mögött érkezik a próbaterembe. Csak az számít, hogy mozogni szeretne, ezt jó társaságban tenné és érdekli a néptánc és népzene világa. A csoportban nincs korhatár, és alapvetően kezdő felnőttek számára jött létre.

FELNŐTT TÁNCKAR

Próbák: Kedd-Csütörtök: 19:00-21:45
oktatók:
Bonczók-Sáfránné Kun Lilla, Bonczók-Sáfrán Dominik

Felnőtt csoportunk fiatal felnőttekből és a velük újonnan egyesített ifjúsági csoportból tevődik össze. Előképzettségük színvonalas a korábbi komoly technikai képzésnek köszönhetően. A csoport tagjai a sokéves közös munka során szerzett, egyre bővülő tudásukat nagy sikerrel kamatoztatják a színpadon és azon kívül is. Rendszeres résztvevői regionális országos és nemzetközi fesztiváloknak.  A próbatermen kívül is sokat találkoznak táncházakban, nyári táborokban, karácsonykor együtt indulnak betlehemezni, húsvétkor locsolkodni. Jelenlegi repertoárjukban többek között Vitnyéd, Ördöngösfüzes, Sárpilis, Moldva, Nyárádmagyarós, Méra és Rimóc is fellelhető.

A rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Budapest XV.kerületében a kulturális és civil élet kiemelt résztvevőjévé, mozgatórugójává és formálójává vált. A honlap összegzi az együttes működését.