Oktatók

Image

Bonczók-Sáfrán Dominik

Múvészeti vezető, Oktató

Zalaegerszegen születtem, és egészen ovis korom óta táncolok, szüleimnek azóta is hálás vagyok, hogy beírattak néptáncra. Együttesi pályafutásomat a Zalai Táncegyüttesben kezdtem, majd a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium tanulójaként felkerültem Budapestre. 2016-ban csatlakoztam a Szilashoz, majd 2020-ban végeztem a Magyar Táncművészeti Egyetem Táncos és Próbavezető szakán. A Szilasban négy csoportot, a Kis, Ifjúsági, Felnőtt és Cifra Szilast tanítom párommal. 2023 szeptemberétől művészeti vezető is vagyok. Munkám során fontosnak tartom, hogy az együttesbe járó táncosok örömmel és lelkesedéssel éltessék tovább hagyományainkat, így teljes részét alkothassák a mi családunknak!

Image

Bonczók-Sáfránné Kun Lilla

Művészeti vezető, Oktató

Kilenc évesen kezdtem néptáncolni, és azóta az életem is a tánc köré épült. Tanulmányaimat a Magyar Táncművészeti Egyetem mesterszakán, néptáncpedagógus szakirányon fejeztem be 2020-ban. A néptánchoz szorosan kapcsolódó magyar népviseletek gyűjtése és rekonstruálása is az életem fontos részét képezik. Az együttesben 2008 óta táncolok, és 2013-ban vettem át az első csoportomat. Párommal jelenleg a Kis, az Ifi, a Felnőtt és a Cifra Szilas csoportokat tanítjuk. Az itt végzett munkánk mellett az iskolákban és óvodákban is fontos célunknak tartjuk a néptánc fejlesztő erejének bemutatását és alkalmazását.

Image

Bódis Barbara

Oktató

Hat évesen kezdtem el táncolni a szülőfalumban Péteriben, alapfokú művészeti iskola keretein belül. Azóta szerves része az életemnek a tánc. Az együttesben 2010-ben kezdtem el táncolni és majd 10 éven keresztül voltam aktív táncosa a felnőtt tánckarnak, ahova néhány év kihagyás után 2023-ban újra csatlakoztam. 2015-ben kaptam az első lehetőséget az együttesben, hogy besegítsek óvodai szakkörökön, valamint az akkori Apró csoportban Kun Lilla mellett. 2017-től saját szakköröket és csoportot vezethettem. Tanulmányaimat a Károli Gáspár Református Egyetemen végeztem óvodapedagógia szakon, illetve jelenleg a másoddiplomámat szerzem az Apor Vilmos Katolikus Főiskola népigyermekjáték, néptánc pedagógus, hagyományismeret oktató szakán. 2019 óta újra a szülőfalumban élek, ahol önállóan vezetek néptánc szakköröket, valamint 2 éve a helyi művészeti iskolában néptáncot oktatok az alsós, illetve a felsős korosztálynak is. Pedagógiai munkám során nagy hangsúlyt fektetek a közösségépítésre, valamint a néptánc és népi játékok nyújtotta fejlesztési lehetőségek kihasználására.

Image

Farkas Viola

Oktató

Öt éves óvodás voltam, amikor a szüleim beírattak a Szeged Táncegyüttesbe táncolni, ekkor kezdődött a kapcsolatom a néptánccal, népi kultúrával. Később a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosa és oktatója lettem, miközben elvégeztem a Magyar Táncművészeti Egyetem alap- és mesterképzését. 2021 májusa óta a Magyar Állami Népi Együttes táncosa vagyok.

Eddigi pedagógiai pályám során óvodástól az ifjúsági korosztályig tanítottam gyermekeket. Csoportvezetőként fontos feladatomnak tartom, hogy a népi játékok és a tánc elsajátítása mellett a gyermekek megtapasztalják a közösségbe tartozás élményét.

Image

Haraszti József

Oktató

Haraszti József vagyok tizenhat éves koromban kezdtem el táncolni szülőfalum Maconka együttesében. Tudásvágyam miatt gyorsan felkerültem a Nógrád Táncegyüttes ifjúsági csoportjába, ahonnan egyenes út vezetett a felnőtt együttesbe. A középiskola elvégzése után felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Egyetemre, majd felköltöztem a fővárosba.

Munkám során nagy figyelmet szentelek annak, hogy a tanítványaim jól érezzék magukat a foglalkozásokon és megéljék azt amit csinálnak.

Image

Józsa Tamás

Oktató

Gyerekkorom óta táncolok, kamaszkorom óta tanítok. A Magyar Táncművészeti Főiskolán végeztem, Kétszeres "Aranysarkantyús táncos" vagyok és a Népművészet Ifjú Mestere. Óvodástól felnőtt korig minden korosztályban tanítok és koreografálok. Célom, hogy tanítványaim örömmel és felszabadultsággal merülhessenek el a néptánc élményében és válhassanak próbáról próbára egyre jobbá és teljesebbé.

Image

Tomin Orsolya

Oktató

Elsős koromban találkoztam először a néptánccal akkori iskolámban, majd ennek köszönhetően kerültem a Szilas székházának falai közé is 2015-ben. A fellépések, versenyek és próbák mellett 2017 körül kezdtem az akkor még Pöttöm csoportban segítő oktatóként tevékenykedni.

Jelenleg a Nagy Szilas oktatója vagyok Józsa Tamással.

Image

Pintér József

Kistanár

Rákospalotán születtem, óvodában kezdtem néptáncolni, majd egy év kihagyással, hét évesen kezdtem néptáncolni a Szilasban és azóta is fontos része az életemnek a tánc. A Friss Szilasban kezdtem szilasos pályafutásomat Bódis Barbi tanítványaként. Mára már az Ifjúsági Csoport tagjaként és 2023/24-es tanév óta Pöttöm Szilas kistanáraként vagyok jelen az együttesben. 2022-ben Aranypitykés táncos díjat nyertem a Szilas Szólótáncversenyén. Jelenleg a Budapesti Piarista Gimnázium tanulója vagyok 2021 óta. Szeretném, hogy a gyerekek élvezzék azt, amit csinálunk és együtt fejlődjünk.

A rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Budapest XV.kerületében a kulturális és civil élet kiemelt résztvevőjévé, mozgatórugójává és formálójává vált. A honlap összegzi az együttes működését.