Lengyelországban járt a Szilas

2016. július 11-én indult a felnőtt tánckar 2016-os évi külföldi turnéjára, az úti cél a Krakkótól 30 km-re fekvő Mislavicei Malopolska Folklórfesztivál volt.

Az együttessel állandó kísérő zenekarunk, a Tarsoly Zenekar utazott együtt.

A nemzetközi fesztiválra az európai nemzetek mellett (Macedónia, Szerbia, Szlovákia, Franciaország, Magyarország) Indonéziából, Taiwanból, Pakisztánból, Costa Ricából, valamint Brazíliából is érkeztek képviselő kultúrcsoportok.

A fesztivált megelőzően minden csoporttól kértek a szervezők egy fesztivál köszöntő videót, ezen kérést komolyan véve a Szilas együttes egy a XV. kerület különböző helyszínein, valamint a próbateremben, illetve a Szilas Fesztiválon rögzített videó részletekből összevágott köszöntőt küldött, melyet a szervezők máris a legjobb kisfilmnek választottak, ezáltal magas elvárásokkal fogadták a Magyarországot képviselő Szilast.

A fesztivál első napjai az ismerkedéssel, a próbákkal, valamint a rendezvény nyitóceremóniájára való felkészüléssel teltek. Ismételten kiderült, hogy az egymás irányába ellenségesnek vélt nemzetek, félretéve a politikát és az abból fakadó ellentéteket nem is ismerik, de legalábbis tökéletesen félre tudják tenni, és a mindenki által ismert közös nyelv, a zene és a tánc nyelvén kommunikálva remekül érzik együtt magukat. Az estéket minden nap közös mulatság zárta, ahol egy-egy nemzet tartott tánctanítást és avatta be a többieket saját táncos kultúrájának rejtelmeibe.

Az időjárás sajnos nem kedvezett, így a fesztivál jó néhány programja zárt térbe kényszerült, illetve sajnos volt, ami el is maradt. De szerencsére a lengyel közönséget sok esetben az eső sem tántorította el, hogy megnézzék a színpadi műsorokat. Így több száz, esernyővel a kezében álló érdeklődő figyelte az esti előadásokat a csodás kisváros még inkább csodás főterén.

A nyitóceremónia, a tájolások és a helyi kisebb fellépések, valamint a záró ceremónia keretein belül történt fellépések során elképesztő sikert aratott az együttes, főleg hogy régi szokásához híven, egy a helyi közönség által jól ismert, ebben az esetben lengyel dallal zárta mindegyik műsorát, mellyel minden alkalommal fantasztikus hangulatot sikerült teremteni az adott előadás helyszínén.

A fesztivál szervezői a világ számos hasonló rendezvényén nagy sikernek örvendő gasztronómiai napot is tartottak, ahol a résztvevő csoportok főztek egymásnak, és az érdeklődő közönségnek. Erre az alkalomra mi 150 főre főztünk lecsót, valamint közel 300 palacsintát sütöttünk, mely étkeknek minden túlzás nélkül, az együttes szakmai megmutatkozásához hasonlóan a legnagyobb sikere volt a fesztiválon.

A csapat a rendelkezésére álló szabadidőben megtekinthette Krakkó nevezetességeit és a Wieliczkai sóbányát.

Az együttes elismertségét és sikerét, valamint baráti elfogadását az is felerősítette, hogy az utolsó napon a fesztivál igazgatója egész nap a csoporttól kapott „Szilasos” pólót viselte.

 

lo01
lo02
lo03
lo04
lo05
lo06
lo07
lo08
lo09
lo10
lo11
lo12
lo13
lo14
lo15
lo16
lo17
lo18
lo20
lo21
lo22
lo23
lo24
lo25
lo26
lo27
lo28
lo29
lo30
lo31
lo32
lo33
lo34
lo35
lo36
lo37
lo38
lo39
lo40
lo41
lo42
lo43
lo44
lo45
lo46
lo47
lo48
lo49
lo50
lo51