Kerületi Táncszemle (Táncol a kerület)

„Táncol a kerület” programunk foglalja össze a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes kerületi szerepvállalásának sokrétűségét. Művészeti vezetőnk, Sikentáncz Szilveszter, elgondolása szerint igyekszünk a népi kultúra vonalán egy olyan hosszú távú programtervet megvalósítani, amely alapján perspektívákat állíthatunk a néptánccal megismerkedni vágyó gyermekek elé, valamint közelebb hozhatjuk a XV. kerület lakosai számára a népzenét, a néptáncot. Célunk, hogy a városrészben élő gyermekek és felnőttek ne csak hallomásból, vagy esetleg néhány programon való részvétellel, hanem a saját kultúrájuk gyakorlásával vegyék ki részüket a néptánc, a népdal, a népi játékok és az ezekhez kötődő érzésekből, élményekből. A kerület fiataljainak szisztematikus nevelése olyan mély identitást és egészséges nemzettudatot alakíthat ki a fejlődő személyiségekben, lelkekben és szívekben, amelyre nyugodtan építhetjük a jövő XV. kerületét.

 

Oktatás

A program keretei között a XV. kerület számos óvodájában és iskolájában kezdődött el vagy indult újra a néptáncoktatás. Az együttes szakmai irányítása alá tartozó néptánc szakkörökön további közel 500 gyermek táncol. A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes továbbá a társadalmi felelősségvállalás jegyében rendhagyó néprajz órákat is tart már évek óta, főként a kerület nevelési és oktatási intézményeiben. Így az elmúlt években a kerület több ezer diákjának tanítottunk néptáncot, népi játékokat illetve bemutattuk a Kárpát- medence legszebb népviseleteit és népzenéjét.

A rendhagyó néprajzórákat a kerület óvodáiban és iskoláiban ingyenesen tartjuk, további inormációkért várjuk szíves megkeresésüket!

tak1

Táncház

tak2

A progam részeként a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes és a Csokonai Kulturális és Sportközpont közös elgondolása nyomán valósult meg a „Táncház Rákospalotán” elnevezésű programsorozat.

A közösen szervezett táncházi alkalmak elsődleges célja, hogy közelebb hozza a XV. kerület – Rákospalota, Újpalota, Pestújhely – lakosai számára a népzenét, a néptáncot és ennek minél magasabb jegyzett képviselőit. A program gyermek táncházzal is kiegészült, mely tovább szélesíti az érdeklődők körét. A táncházak házigazdája a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, a zenei kíséretét egy kiváló fiatal zenészekből álló zenekar, a Tarsoly Zenekar biztosítja minden alkalommal.

A táncházi alkalmak során a Kárpát-medence számos táncanyagával ismerkedhetnek meg a jelenlévők. Többek között a Palócföld, Felső-Tisza vidék és Erdély több tájegysége is, mint például Bököny, Szilágyság, Kalotaszeg, Mezőség és Galga-mente táncai minden alkalommal szerepelnek a repertoáron a résztvevők legnagyobb örömére. A táncanyagokat már ismerők saját kedvükre mulathatnak, míg a tanulni vágyók a táncmesterek segítségével sajátíthatják el a lépéseket. A tanított táncrendekhez minden esetben népdaloktatás is párosul, hisz a tánc mellett a közös éneklés az egyik legnagyszerűbb élmény az emberek számára kortól függetlenül.

A programhoz 2016 őszétől kéthetente kezdő felnőtt néptáncoktatás is kapcslódik, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk, kortól függetelnül, előképzettség nem szükséges!

Az aktuális időpontok elérhetők Péntek esti forduló és táncház menüpontunkban!

Fesztivál

A "Táncol a kerület" program részeként 2012 óta kerületi táncművészeti fesztivált szervezünk a Sződliget utcai iskola - mely együttesünk próábáinak biztosít helyszínt - udvarán. Rendezvényünk egy olyan sokszínű táncművészeti fórum, mely a kerületben működő vagy a kerülethez kötődő tánccsoportoknak, iskolai vagy óvodai szakkörök csoportjainak nyújt színvonalas fellépési lehetőséget, a különböző stílusok bemutatkozhatnak, találkozhatnak, megismerkedhetnek egymással.

A nap folyamán a színpadi programokon kívül tánctanítás, viseletbemutató, kézműves foglalkozások játszóház, büfé várja az érdeklődőket.

A 2018-ban rendezendő fesztivál időpontja : 2018. június 2. szombat!

A felhívás és a jelentkezés módja elérhető híreink között!

tak3

Továbbképzés

2014 óta évente két alkalommal magyar néptánc módszertani továbbképzéseket szervezünk óvodapedagógusok és általános iskola alsó tagozatán tanító pedagógusok, tanítók, illetve gyógypedagógusok számára.

A továbbképzés végén a résztvevők tanúsítványt kapnak, amely a pedagógus-továbbképzésről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 5.§ (3) d) alapján beszámíthat a pedagógusok kötelező 120 órás továbbképzési kötelezettségébe.

A jelentkezés során a Budapest XV. kerületében működő nevelési, oktatási intézményekből jelentkező pedagógusok előnyt élveznek és számukra a képzés ingyenes.

A 2017-es tavaszi félélvi továbbképzés tervezett időpontja hamarosan!

A felhívás hamarosan olvasható lesz honlapunkon is!