Táncol a kerület

„Táncol a kerület” programunk foglalja össze a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes kerületi szerepvállalásának sokrétűségét. Művészeti vezetőnk, Sikentáncz Szilveszter, elgondolása szerint igyekszünk a népi kultúra vonalán egy olyan hosszú távú programtervet megvalósítani, amely alapján perspektívákat állíthatunk a néptánccal megismerkedni vágyó gyermekek elé, valamint közelebb hozhatjuk a XV. kerület lakosai számára a népzenét, a néptáncot. Célunk, hogy a városrészben élő gyermekek és felnőttek ne csak hallomásból, vagy esetleg néhány programon való részvétellel, hanem a saját kultúrájuk gyakorlásával vegyék ki részüket a néptánc, a népdal, a népi játékok és az ezekhez kötődő érzésekből, élményekből. A kerület fiataljainak szisztematikus nevelése olyan mély identitást és egészséges nemzettudatot alakíthat ki a fejlődő személyiségekben, lelkekben és szívekben, amelyre nyugodtan építhetjük a jövő XV. kerületét.

Oktatás

A program keretei között a XV. kerület számos óvodájában és iskolájában kezdődött el vagy indult újra a néptáncoktatás. Az együttes szakmai irányítása alá tartozó néptánc szakkörökön további közel 500 gyermek táncol. A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes továbbá a társadalmi felelősségvállalás jegyében rendhagyó néprajz órákat is tart már évek óta, főként a kerület nevelési és oktatási intézményeiben. Így az elmúlt években a kerület több ezer diákjának tanítottunk néptáncot, népi játékokat illetve bemutattuk a Kárpát- medence legszebb népviseleteit és népzenéjét.

A rendhagyó néprajzórákat a kerület óvodáiban és iskoláiban ingyenesen tartjuk, további inormációkért várjuk szíves megkeresésüket!

Image
Image

Táncház

A progam részeként a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes és a Csokonai Kulturális és Sportközpont közös elgondolása nyomán valósult meg a „Táncház Rákospalotán” elnevezésű programsorozat.
A közösen szervezett táncházi alkalmak elsődleges célja, hogy közelebb hozza a XV. kerület – Rákospalota, Újpalota, Pestújhely – lakosai számára a népzenét, a néptáncot és ennek minél magasabb jegyzett képviselőit. A program gyermek táncházzal is kiegészült, mely tovább szélesíti az érdeklődők körét. A táncházak házigazdája a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, a zenei kíséretét egy kiváló fiatal zenészekből álló zenekar, a Tarsoly Zenekar biztosítja minden alkalommal.

A táncházi alkalmak során a Kárpát-medence számos táncanyagával ismerkedhetnek meg a jelenlévők. Többek között a Palócföld, Felső-Tisza vidék és Erdély több tájegysége is, mint például Bököny, Szilágyság, Kalotaszeg, Mezőség és Galga-mente táncai minden alkalommal szerepelnek a repertoáron a résztvevők legnagyobb örömére. A táncanyagokat már ismerők saját kedvükre mulathatnak, míg a tanulni vágyók a táncmesterek segítségével sajátíthatják el a lépéseket. A tanított táncrendekhez minden esetben népdaloktatás is párosul, hisz a tánc mellett a közös éneklés az egyik legnagyszerűbb élmény az emberek számára kortól függetlenül.

Fesztivál

A "Táncol a kerület" program részeként 2012 óta kerületi táncművészeti fesztivált szervezünk a Sződliget utcai iskola - mely együttesünk próábáinak biztosít helyszínt - udvarán. Rendezvényünk egy olyan sokszínű táncművészeti fórum, mely a kerületben működő vagy a kerülethez kötődő tánccsoportoknak, iskolai vagy óvodai szakkörök csoportjainak nyújt színvonalas fellépési lehetőséget, a különböző stílusok bemutatkozhatnak, találkozhatnak, megismerkedhetnek egymással.

A nap folyamán a színpadi programokon kívül tánctanítás, viseletbemutató, kézműves foglalkozások játszóház, büfé várja az érdeklődőket.

 

Image

Továbbképzés

2014 óta évente két alkalommal magyar néptánc módszertani továbbképzéseket szervezünk óvodapedagógusok és általános iskola alsó tagozatán tanító pedagógusok, tanítók, illetve gyógypedagógusok számára.

A továbbképzés végén a résztvevők tanúsítványt kapnak, amely a pedagógus-továbbképzésről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 5.§ (3) d) alapján beszámíthat a pedagógusok kötelező 120 órás továbbképzési kötelezettségébe.

A jelentkezés során a Budapest XV. kerületében működő nevelési, oktatási intézményekből jelentkező pedagógusok előnyt élveznek és számukra a képzés ingyenes.

 

A rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Budapest XV.kerületében a kulturális és civil élet kiemelt résztvevőjévé, mozgatórugójává és formálójává vált. A honlap összegzi az együttes működését.