Palotai lakodalom

Az eljegyzés az első alkalom, amikor az új család megkezdi a közös életet, megkapják az új háztartás díszes cserépkészletét,

mely áll egy tucat süteményes-, ugyanannyi evőtányérból, egy nagy süteményes tálból, az úgynevezett komatálból, a komabögréből és egy tucat hasas bögréből. Mindegyik az új házasok nevének kezdőbetűjével írta meg a fazekas mester, s persze szép mintákkal.

A palotai esküvő napja a szerda, mivel a mulatság sokszor még csütörtökön is tartott, a sátoros lakodalom után két nap is kellett, hogy kitakarítsanak, rendbe tegyék a ház környékét, és az esküvőt követő vasárnap megmutassák az új asszonyt a templomban.

A lakodalomban az étrend gazdag és ünnepi: húsleves, marhahús tormával, csirkepaprikás , rétes.

Az esküvőt követően a menyasszonyi koszorú felköltözik faragott díszes „tokjában” a falra.

Búza P.: Palotai tegnapok, 1995.