Hírek

Módszertani továbbképzés pedagógusoknak

Az elmúlt évek gyakorlatát követve a Szilas Néptáncegyüttes továbbképzést szervez pedagógusok számára 2018. november 11-én (vasárnap).

 A képzés egyik része a magyar népi játékok tanításának, óvodai, iskolai foglalkozásokon való felhasználásának módszertanát célozza, másik része pedig az ugrós típusú táncok alapjainak elsajátítását és átadásának módszertanát. A képzésen az érdeklődők létszáma és a néptánc előképzettsége alapján két csoport indul, egy kezdő és egy haladó csoport. Az esetleges csoportbontásról a továbbképzés előtti héten további információt adunk.

Dátum: 2018. november 11. (vasárnap)

Helyszín: Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes székháza (1151 Budapest, Sződliget u. 24-30.)

Óraszám: 8 óra gyakorlat

Továbbképzés formája: nem akkreditált továbbképzés

A továbbképzés végén a résztvevők az elvégzett 8 óráról tanúsítványt kapnak, amely a pedagógustovábbképzésről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 5.§ (3) d) alapján beszámíthat a pedagógusok kötelező 120 órás továbbképzési kötelezettségébe. Jelentkezni az alábbi linken elérhető űrlap kitöltésével 2018. október 14-ig (vasárnap) lehetséges.

Jelentkezési lap

A továbbképzés minimum 10, maximum 50 fővel indítható. A jelentkezés során a Budapest XV. kerületében működő nevelési, oktatási intézményekből jelentkező pedagógusok előnyt élveznek és számukra a képzés ingyenes. A Budapest XV. kerületén kívülről érkező kollégák számára a képzés 2.000 Ft képzési díj megfizetését követően vehető igénybe. A képzési díj fizetésére 2018. október 14- ig van lehetőség átutalással (ez esetben számlát kizárólag arra a névre tudunk kiállítani, ahonnan az utalás érkezett). Akik ezt elmulasztják, vagy kifejezetten készpénzben kívánják kifizetni a díjat, azok számára a képzési díj 5.000 Ft, amely a helyszínen is rendezhető.

Átutalás esetén az egyesület banki adatai: CIB Bank 10700691-43597903-51100005.

Megjegyzés rovatban kérem, hogy tüntesse fel a „Továbbképzés” kifejezést és a résztvevő teljes nevét.

 Továbbképzés tematikája:

  1. november 11. (vasárnap) 10.00-19.00 (10.00-14.00: népi gyermekjátékok, 14.00-15.00: ebédszünet, 15.00-19.00: ugrós típusú táncok alapjai. Az egyes képzési egységeken belül természetesen rövid szüneteket is tartunk).
  • • Népi gyermekjátékok tanításának módszertana dr. Sándor Ildikó vezetésével (a Magyar Táncművészeti Egyetem Néptánc Tanszékének docense, a Hagyományok Háza szakmai munkatársa)
  • • Ugrós típusú táncaink alapjainak elsajátítása és tanítási módszertana, gyakorlatban való alkalmazása az óvodában és az iskolában Marosy Gerda és Józsa Tamás (a Népművészet Ifjú Mestere) vezetésével (a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes művészeti vezetői)
  • • továbbképzés zárása

Leírás:

A továbbképzést vezetik dr. Sándor Ildikó, Marosy Gerda és Józsa Tamás. A módszertani továbbképzés keretei között a magyar népi gyermekjáték kincs és a magyar néptánc ugrós típusú táncaival ismerkedünk meg, kiegészítve néhány egyszerűbb, kötött szerkezetű tánccal, melyek kiválóan alkalmazhatók a foglalkozásokon. A képzés során konkrét gyermekjátékokkal, ritmus- és mozgáskészség fejlesztő játékos gyakorlatokkal, ugrós alaplépésekkel foglalkozunk, valamint kitérünk arra is, hogy ezeket hogyan tudjuk egy foglalkozás keretein belül felhasználni, minél több gyakorlati segítséget adva ezzel a résztvevő pedagógusoknak. Szót ejtünk arról is, hogy a népi játék és néptánc foglalkozásokhoz hol és milyen formában találunk forrásanyagot, azt milyen elvek szerint kezeljük. Megfelelő létszámú jelentkezés esetén lehetőség nyílik résztvevők bontására és két csoport elindítására, így egy kezdő és egy haladó csoport is megszervezésre kerülhet. A haladó csoportba várjuk azon résztvevőket, akik néptáncos tapasztalattal rendelkeznek és/vagy a korábbi néptánc továbbképzéseinken már részt vettek. Kezdő csoportba viszont inkább azon résztvevők jelentkezését várjuk, akik nem rendelkeznek néptáncos előképzettséggel, ezért igénylik a lassabb tempójú, alaposabb felkészítést.

logo white

A rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Budapest XV.kerületében a kulturális és civil élet kiemelt résztvevőjévé, mozgatórugójává és formálójává vált. A honlap összegzi az együttes működését.

Copyright © 2021 Szilas Néptáncegyüttes. Minden jog fenntartva! Designed By freeart.hu