Hírek

Újra módszertani továbbképzés pedagógusoknak

Az elmúlt évek gyakorlatát követve a Szilas Néptáncegyüttes továbbképzést szervez pedagógusok számára 2019. november 24-én (vasárnap).

 

A képzés egyik része a magyar népi játékok tanításának, óvodai, iskolai foglalkozásokon való felhasználásának módszertanát célozza, másik része pedig az ugrós típusú táncok alapjainak elsajátítását és átadásának módszertanát. A képzésen az érdeklődők létszáma és a néptánc előképzettsége alapján két csoport indul, egy kezdő és egy haladó csoport. Az esetleges csoportbontásról a továbbképzés előtti héten további információt adunk.

Dátum: 2019. november 24. (vasárnap)

Helyszín: Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes székháza (1151 Budapest, Sződliget u. 24-30.)

Óraszám: 6 óra gyakorlat

Továbbképzés formája: nem akkreditált továbbképzés

A továbbképzés végén a résztvevők az elvégzett 6 óráról tanúsítványt kapnak, amely a pedagógus továbbképzésről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 5.§ (3) d) alapján beszámíthat a pedagógusok kötelező 120 órás továbbképzési kötelezettségébe. Jelentkezni az alábbi linken elérhető űrlap kitöltésével 2019. november 17-ig (vasárnap) lehetséges.

Jelentkezési lap

A továbbképzés minimum 10, maximum 50 fővel indítható. A jelentkezés során a Budapest XV. kerületében működő nevelési, oktatási intézményekből jelentkező pedagógusok előnyt élveznek és számukra a képzés ingyenes. A Budapest XV. kerületén kívülről érkező kollégák számára a képzés 2.000 Ft képzési díj megfizetését követően vehető igénybe. A képzési díj fizetésére 2019. november 17-ig van lehetőség átutalással (ez esetben számlát kizárólag arra a névre tudunk kiállítani, ahonnan az utalás érkezett). Akik ezt elmulasztják, vagy kifejezetten készpénzben kívánják kifizetni a díjat, azok számára a képzési díj 5.000 Ft, amely a helyszínen is rendezhető.

Átutalás esetén az egyesület banki adatai: CIB Bank 10700691-43597903-51100005.

Megjegyzés rovatban kérem, hogy tüntesse fel a „Továbbképzés” kifejezést és a résztvevő teljes nevét.

Továbbképzés tematikája:

  1. november 24. (vasárnap) 10.00-17.00 (10.00-13.00: mezőföldi ugrós táncok, 13.00-14.00: ebédszünet, 14.00-16.00: játékfűzések, dalcsokrok összeállításának szempontjai, 16:00-17:00: a néptánc és népi gyermekjátékok hatásai – gyógypedagógiai nézőpontok alapján). Az egyes képzési egységeken belül természetesen rövid szüneteket is tartunk.
  • A mezőföldi ugrós típusú táncunk elsajátítása és tanítási módszertana, gyakorlatban való alkalmazása az óvodában és az iskolában Bándoli Réka és Kun Lilla vezetésével

(Kun Lilla: MA Magyar Táncművészeti Egyetem - Néptáncpedagógus végzős, a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Kis Szilas csoportjának oktatója, Bándoli Réka: BA MTE - Táncos és próbavezető végzős, a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Nagy Szilas csoportjának oktatója)

  • Játékfűzések, dalcsokrok összeállításának szempontjai – A közös éneklés alapjai népzenei példákon keresztül. Vezeti: Ress Tamás 

(Ress Tamás: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Klasszikus ének-, előadóművész, a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Pöttöm és Palánta csoport oktatója)

  • A néptánc és népi gyermekjátékok fejlesztő hatásai – gyógypedagógia nézőpont. Vezeti: Farkas Henrietta és Molnár Sándor

(Farkas Henrietta: ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar- gyógypedagógus(BA) logopédia és tanulásban akadályozottak pedagógiája szak végzőse, a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Pöttöm és Palánta csoport oktatója. Molnár Sándor: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar - Testnevelő tanár és gyógytestnevelő, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar - szomatopedagógia szakirány hallgatója.)

  •  továbbképzés zárása

 

Leírás:

A továbbképzést a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes művészeti munkatársai tartják: Bándoli Réka, Farkas Henrietta, Kun Lilla, Molnár Sándor és Ress Tamás. Az együttes művészeti vezetői Marosy Gerda (a Népművészet Ifjú Mestere, Aranygyöngyös Táncos) és Józsa Tamás (a Népművészet Ifjú Mestere, Aranysarkantyús Táncos).

A módszertani továbbképzés keretei között a Közép - Dunántúl, Mezőföld tájegység ugrós táncanyagán keresztül mutatják be a magyar néptánc ugrós típusú táncainak módszertani alapelveit, kiegészítve néhány egyszerűbb, kötött szerkezetű tánccal, melyek kiválóan alkalmazhatók a foglalkozásokon. A képzés során konkrét gyermekjátékokkal, ritmus- és mozgáskészség fejlesztő játékos gyakorlatokkal, ugrós alaplépésekkel foglalkozunk, valamint kitérünk arra is, hogy ezeket hogyan tudjuk egy foglalkozás keretein belül felhasználni, minél több gyakorlati segítséget adva ezzel a résztvevő pedagógusoknak. Szót ejtünk arról is, hogy a népi játék és néptánc foglalkozásokhoz hol és milyen formában találunk forrásanyagot, azt milyen elvek szerint kezeljük. Megfelelő létszámú jelentkezés esetén lehetőség nyílik résztvevők bontására és két csoport elindítására, így egy kezdő és egy haladó csoport is megszervezésre kerülhet. A haladó csoportba várjuk azon résztvevőket, akik néptáncos tapasztalattal rendelkeznek és/vagy a korábbi néptánc továbbképzéseinken már részt vettek. Kezdő csoportba viszont inkább azon résztvevők jelentkezését várjuk, akik nem rendelkeznek néptáncos előképzettséggel, ezért igénylik a lassabb tempójú, alaposabb felkészítést.

logo white

A rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Budapest XV.kerületében a kulturális és civil élet kiemelt résztvevőjévé, mozgatórugójává és formálójává vált. A honlap összegzi az együttes működését.

Copyright © 2021 Szilas Néptáncegyüttes. Minden jog fenntartva! Designed By freeart.hu