Hírek

Körülölel

2016. december 10-én tartottuk évzáró műsorunkat a Csokonai Művelődési Házban, ahova szeretettel invitáltuk ismerőseinket, rokonaikat, barátainkat.

Az alábbiakban két táncosunk élménybeszámolója is olvasható a karácsonyi műsorunkról. Elsőként Németh Dóri írása az Ifiktől.

Ennél jobb címet nem is találhattak volna ki a műsornak, mint Körülölel. Nekem a Szilas ezt jelenti, körülölel a tánc,a zene, a barátok, a vidámság. Kemény felkészülés és sok gyakorlás után végre kiállhattunk a színpadra,megmutathattuk közös tudásunkat és, hogy mennyire összeszokott csoport/csapat vagyunk. Gerda néni és Tomi bácsi segítsége nélkül nem tartanánk itt, ők támogatnak és vigyáznak ránk. (Ezért sok sok puszi és ölelés nekik.) Színpadra lépésünkkor ugyanolyan természetességgel és jókedvvel táncoltunk, mint a próbákon szoktunk. A Tarsoly Zenekarnak köszönhetően a tánc és a hangulat még élvezetesebb lett. A két előadás köszött sokat nevettünk, beszélgettünk és hálásak voltunk Zsuzsinak , hogy meghozta a pizzát. Végül egy felejthetetlen nappal gazdagodtunk sok boldogsággal a szívünkben.

A felnőttek közül Fekete Ildó így látta az eseményt.

A karácsonyi műsor számomra mindig az év legfontosabb fellépése. Valahogy mindig ez az a műsor, amit a legjobban várok. Ez az, amikor „csak” a családunknak és a barátainknak táncolunk, ők ülnek a nézőtéren, ha lenézek meghajláskor, csak ismerős arcokat látok, és mégis ugyanúgy izgulunk a színfalak mögött, mint bármikor máskor. Azt hiszem, ők a legkritikusabb zsűrink.

Az évvégi műsor valahogy egészen más, mint a többi. Meghitt és családias. A színpad mellett karácsonyfa áll, a színfalak mögött, a folyosón vegyesen állnak Pöttömök, Aprók, Palánták, Frissek, Ifik és felnőttek. Hol egy felnőtt lány igazítja helyre egy Pöttöm kislány ruháját, hol egy Aprós kislány szól a nagyobbhoz, hogy „Kiesett  a szalagod!”, hol egy tábla csoki jár körbe azzal a mondattal, hogy „Vegyél, közös, de össze ne maszatold magad!”, máskor meg egymással táncolnak az Ifik és a felnőttek, arra a zenére, amit épp a színpadon táncoló Palántáknak húz a Tarsoly zenekar.

 

korul2

korul5

korul6

 

A két előadás – a délutáni és az esti – valahogy sosem ugyanolyan. A mi szemszögünkből a délutánin nagyon koncentrálunk, hiszen ott vannak a kicsik, akiknek példát kell mutatnunk, az estire picit felszabadultabban megyünk fel -  ennek ellenére ez sohasem látszik meg rajtunk, állítólag. Mindkettőn, ugyanúgy a legjobb formánkat igyekszünk megmutatni, hiszen a nézőink cserélődnek közben, és mások figyelnek minket a szinte otthonunkká vált Csokonai Közösségi Ház tömött nézőtérről.

A műsorok végén szinte az összes táncos szalad ki az előtérbe, a rokonaikhoz és barátaikhoz, aztán minden beszélgetés témája ugyanaz: „Na, hogy tetszett?”. A válasz erre mindig valami kedves, bíztató. A legszebb az, hogy sokszor nem is attól kapom meg rá a választ, akitől kérdezem, hanem a zsúfolt előtérben mögöttem álló másik táncos apukájától, vagy épp mellettem egy kislány, akit bár még nem ismerek, megdicséri a ruhám, vagy mikor próbálok visszasodródni az öltözőbe, folyton összefutok olyan kedves ismerősökkel, akik elkapnak és megölelgetnek, vagy csak mosolyogva köszönnek, és hozzáteszik, hogy „Szép vagy!” vagy „Ügyesek voltatok!”. Mire visszaérek az öltözőbe, a fellépés összes fáradtságát elfelejtem, és csak arra tudok gondolni, milyen jó helyen is vagyunk mi így, együtt.

 

korul3

korul1

 

logo white

A rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Budapest XV.kerületében a kulturális és civil élet kiemelt résztvevőjévé, mozgatórugójává és formálójává vált. A honlap összegzi az együttes működését.

Copyright © 2022 Szilas Néptáncegyüttes. Minden jog fenntartva! Designed By freeart.hu