Hírek

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota érdemérem díjazott a Szilasnál

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota érdemérem díjazott a Szilasnál

 Alapítónk, Artnerné Dudás Zsuzsanna "Rákospalota, Pestújhely, Újpalota érdemérem" díjat vehetett át

Nagy örömmel számolunk be arról, hogy a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes egyik alapítjója és azóta is aktív tagja, Artnerné Dudás Zsuzsanna az egyesületünk felterjesztésével és a XV. kerületi Önkormányzat képviselőtestület egyhangú jóváhagyásával a köz érdekében, illetve a közösségért végzett tevékenységéért "Rákospalota, Pestújhely, Újpalota érdemérem" díjat vehetett át.
 
Nagyon sok szeretettel gratulálunk Zsuzsi! A díj nálad a legjobb helyen van. Köszönjük az önzetlen és mindig segíteni akaró hozzáállásodat! ❤ És akkor lássuk, hogy miért oda került a díj, ahova...
 
"Artnerné Dudás Zsuzsanna gyermekkora óta a közösség aktív tagja.
 
A Rákospalota Gazdakör 1989-es újjáalakulásakor az ifjúsági tagozat tagja, az 1991-től évente újra megrendezésre kerülő szüreti mulatságok szervezésében az első perctől fogva aktívan részt vett.
 
Az 1997-ben létrejövő Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttesnek alapító tagja, első gyermeke megszületéséig aktív táncosa volt, és néhány éve visszatért a Cifra Szilas szülői csoportjába. Létrehozta a Szilas legkisebb korosztályának csoportját, a Szilas Keltetőt.
Családanyaként sem vonult vissza a közösségi/társadalmi munkától, a táncegyüttes életének azóta is aktív részese, a szülői munkaközösség vezetője, szervezője. Konduktor tanítóként, babaúszás oktatóként dolgozott. Családi vállalkozásuk a kerületben működő Art Cukrászda fotókiállításaival valódi színfoltja a kerületnek.
 
A 2013-ban megalakult Rákospalotai Örökségünk Egyesületnek alapítása óta alelnöke. A rákospalotai hagyományok megőrzése érdekében több területen munkálkodott, legyen szó rétessütésről, a palotai réteses tálak újonnan való elkészítéséről, kötények dörgöléséről vagy a Szüreti Felvonulás vagy Falunap szervezéséről…
A helytörténeti gyűjteménnyel évek óta együttműködik, legutóbb 2023 júniusában rákospalotai viseletekből rendezett be kiállítást. 2023 őszén a Kiscelli Múzeumban bemutatott divattörténeti kiállításon vett részt, a palotai viselet az ő keze munkáját dicséri.
Több kiadvány megálmodója, szerkesztője, mint pl. a Rákospalotai Rétesről, vagy a jelenleg szerkesztés alatt álló Rákospalotai Népviseletről szóló könyv.
 
Szeretettel és odaadással vezeti be a nem Rákospalotán született és élő gyerekeket, fiatalokat, azok szüleit a helyi hagyományokba. Féltett kincsként őrzött családi viseleteit örömmel és nagy bizalommal engedi, hogy mások is magukra öltsék. Mindig szívvel és mosollyal az arcán meséli el és éli meg újra és újra leszármazottai anekdotáit, amit örökül kapott. Ezen példamutatásával azok is betekintést nyerhetnek a palotai örökségbe, akiknek nem Rákospalota a szülőhelyük.
 
Nemcsak magukat a hagyományokat, de az önkéntes munka értékeit is igyekszik átadni a következő generációnak. Tevékenységébe szívesen bevonja az érdeklődő fiatalokat, őket is minél aktívabb társadalmi szerepvállalásra ösztönözve.
Kitartása, Rákospalota iránti szeretete és elkötelezettsége példaértékű."Fotó: Gordon Eszter, Csokonai15

A rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Budapest XV.kerületében a kulturális és civil élet kiemelt résztvevőjévé, mozgatórugójává és formálójává vált. A honlap összegzi az együttes működését.