Tudástár

Rákospalotai mindennapok - a lakóhely

Rákospalota, igazi kis "falu a nagyvárosban". Különleges, felbecsülhetetlen néprajzi értékekkel rendelkezik a mai napig.

A "legdélibb palócok"

Arra a kérdésre, hogy mitől különleges Rákospalota, a válaszok sora szinte kimeríthetetlen. Íme az egyik.

Bohócjárás a Rábaközben

Egy különleges farsangi szokás elevenedik meg a Sikentáncz Szilveszter rábaközi koreográfiájában. Mi is az a bohócjárás?

Örök Szilágyság

Szilágyság, szilágysági táncok, szilágysági emberek... ha már találkoztunk, örökre az életünk része marad. A Szilasnak már a része.

Császárszállási táncalkalmak

Ifi csoportunk repertoárjának alapja császárszállási koreográfiájuk, mellyel számos szakmai sikert is arattak. Íme néhány érdekesség a falu táncéletéről.

Palotai lakodalom

Az eljegyzés az első alkalom, amikor az új család megkezdi a közös életet, megkapják az új háztartás díszes cserépkészletét,

A palócok

Palota mindig magyar falu volt, első nemzedéke a honfoglalás korában települt itt meg. Palócok lakták a réges-régi, de még a 19-20. századi Palotát is.

Szüreti örökségünk

A hagyományos rákospalotai szüreti felvonulás és mulatság múltja és jelene a Rákospalotai Örökségünk Egyesület tollából.

A rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Budapest XV.kerületében a kulturális és civil élet kiemelt résztvevőjévé, mozgatórugójává és formálójává vált. A honlap összegzi az együttes működését.